Asid lemak Omega-6 adalah dianggap
sebagai asid lemak perlu (EFA), yang bererti bahawa mereka adalah penting untuk
kesihatan. EFA tidak boleh dibuat di dalam badan dan oleh itu mesti diperolehi
dari makanan yang kita makan atau suplemen. Asid gamma-linolenik (GLA) adalah
asid lemak yang penting dalam keluarga Omega-6.
EFA yang diperlukan untuk:
ü fungsi
otak
ü pertumbuhan
ü kesihatan
tulang
ü merangsang
pertumbuhan kulit dan rambut
ü metabolisme
ü proses
pembiakan
Kekurangan dalam EFA boleh membawa
kepada:
- masalah pertumbuhan
- ruam bersisik yang dikenali sebagai dermatitis
- kemandulan
- kekurangan keupayaan untuk melawan jangkitan dan menyembuhkan luka
Apakah Omega-6 dan Omega-3?
Kekurangan asid lemak omega-6 amat
jarang didapati. Walau bagaimanapun, biasanya diet kita mengandungi omega-6
yang terlalu banyak berbanding dengan asid lemak omega-3. Nisbah omega-3 (EPA)
omega-6 adalah kritikal. Omega-6 EFA bertindak sebagai blok binaan bagi
prostaglandin, kumpulan bahan-bahan seperti hormon yang mengawal banyak fungsi
yang sangat penting badan. Jika ketidakseimbangan ini berterusan sepanjang
tempoh masa yang panjang, ia menyumbang kepada penyakit seperti:
- penyakit jantung
- kanser
- asma
- arthritis
- kemurungan
Untuk kesihatan optimum dan mencegah
penyakit, asid lemak omega-6 harus 1-4 kali lebih banyak asid lemak omega-3.
Tapi dalam diet kita biasanya mengandungi 11 hingga 30 kali lebih banyak
omega-6 berbanding omega-3.
Asid lemak Omega-6 adalah minyak utama
yang terdapat dalam produk minyak murah dan ditambah kepada kebanyakan makanan
yang diproses. Untuk membantu memulihkan nisbah yang sihat daripada omega-6
untuk omega-3, kita harus cuba untuk mengelakkan minyak omega-6 dalam diet dan
mengambil GLA.
Bagaimana mencapai keseimbangan Omega-6
dan Omgea-3?
Diet Mediterranean adalah sangat bagus
kerana ia mempunyai nisbah Omega-6 dan Omega-3 yang sangat baik . Diet
Mediterranean termasuk:
- bijirin penuh
- buah-buahan segar dan sayur-sayuran
- ikan
- minyak zaitun
- bawang putih
- lean meat, yang tinggi dalam asid lemak omega-6
Terdapat beberapa jenis asid lemak
omega-6. Kebanyakan asid lemak omega-6 dalam makanan kita didapati dalam
minyak sayuran sebagai asid linoleic (LA; berhati-hati untuk tidak terkelioru
dengan asid alfa-linolenik [ALA] yang merupakan asid lemak omega-3). Asid
linoleik ditukar kepada asid gamma-linolenik (GLA) di dalam badan dan kemudian
terus dipecahkan kepada asid arakidonik (AA). AA juga boleh dimakan terus dari
daging.
LA dan AA yang berlebihan adalah tidak
bagus kerana mereka mencetuskan inflamasi yang membawa kepada penyakit yang
diterangkan di atas. Walau bagaimanapun, GLA boleh mengurangkan keradangan ini.
Kerana GLA yang diambil sebagai tambahan tidak ditukar kepada AA, tetapi
sebaliknya kepada bahan yang dipanggil asid dihomogamma-linolenik (DGLA). DGLA
bersaing dengan AA dan menghalang kesan-kesan negatif radang daripada AA. Di
samping itu, DGLA juga adalah sebahagian dari prostaglandin yang mengurangkan
keradangan.
Nutrien tertentu dalam badan (termasuk
magnesium, zink, dan vitamin C, B3, dan B6) membantu mempromosikan penukaran
GLA kepada DGLA dan tidak kepada AA. Jadi dapat kita simpulkan di sini bahawa semua
nutrisi adalah penting.
Fungsi prostaglandin:
ü Pengeluaran
steroid
ü Sintesis
hormon
ü Keradangan,
sakit dan bengkak
ü Menstabilkan
tekanan darah
ü Membantu
mengawal keseimbangan cecair badan dengan membantu fungsi buah pinggang
ü Mengawal
selia pengagregatan pembekuan darah dan platelet
ü Melawan
alahan kepada alergen
ü Penghantaran
signal ke sistem saraf
Sumber GLA
ü Minyak
Primrose
ü Blackcurrent
ü Minyak
Borage
Siapa Tidak Perlu Supplement GLA
ü GLA
tidak boleh digunakan semasa hamil kerana mereka boleh merosakkan janin dan
mencetuskan kelahiran awal.
ü Omega-6
tambahan tidak perlu diambil jika anda mempunyai sawan. GLA yang tinggi boleh
meningkatkan risiko sawan.
Siapakah yang memerlukan GLA?
- Kencing Manis
GLA
memperbaiki fungsi saraf dan boleh mencegah penyakit saraf kencing manis
- Arthritis
GLA
boleh menghilangkan sakit sendi, bengkak, dan kekejangan pada waktu pagi.Kajian
menunjukkan bahawa menggunakan GLA dan EPA (asid lemak omega-3 daripada ikan
dan minyak ikan) bersama-sama akan membantu untuk artritis reumatoidü Payudara
fibrocystic
- Osteoporosis
Kekurangan
asid lemak perlu (termasuk GLA dan EPA, asid lemak omega-3) boleh menyebabkan
osteoporosis. Kajian telah menunjukkan bahawa tambahan GLA dan EPA bersama-sama
membantu mengekalkan atau meningkatkan jisim tulang. Asid lemak juga boleh meningkatkan
penyerapan kalsium, meningkatkan deposit kalsium dalam tulang, mengurangkan
kehilangan kalsium dalam air kencing, meningkatkan kekuatan tulang dan
meningkatkan pertumbuhan tulang, semua yang boleh menyumbang kepada jisim
tulang yang lebih baik.
- PMS
Sesetengah
wanita mendapati gejala-gejala PMS mereka menjadi lega apabila menggunakan GLA.
Gejala ini seperti sakit payu dara dan perasaan kemurungan serta
kerengsaan dan pembengkakan rahim.
- Alahan.
Orang
yang terdedah kepada alahan mungkin memerlukan lebih banyak EFA dan sering
menghadapi kesukaran menukar LA untuk GLA. Malah, wanita dan bayi yang terdedah
kepada alahan kelihatan mempunyai tahap yang lebih rendah GLA di dalam susu ibu
dan darah.
- Attention Deficit / Hyperactivity Disorder (ADHD).
- Ketagihan lkohol.
GLA
boleh membantu mengurangkan keinginan untuk meminum arak dan mencegah kerosakan
hati.
- Kanser.
- Tekanan Darah Tinggi dan Penyakit Jantung.
Kajian
menunjukkan bahawa GLA, sama ada bersendirian atau dalam gabungan dengan dua
omega-3 asid lemak yang penting, EPA dan DHA kedua-dua yang ditemui dalam ikan
dan minyak ikan, boleh merendahkan tekanan darah dan hipertensi. Bersama dengan
EPA dan DHA, GLA membantu untuk mencegah perkembangan penyakit jantung.
- Ulser.
No comments:
Post a Comment