SID

Ibu kepada tiga orang anak, aktif bekerja sebagai penyenggara kapal selam dan bergerak sebagai Shaklee Independent Distributer Berdaftar | SAADIAH 0192129706 | SID 883366 | COD Kota Kinabalu | Penghantaran seluruh Malaysia Sabah Sarawak Via GDex atau Pos Laju | email: saadiahmuji@gmail.com | Facebook : Saadiah Muji

Sunday, December 23, 2012

GLA Complex

ESP  dengan GLA



Asid lemak Omega-6 adalah dianggap sebagai asid lemak perlu (EFA), yang bererti bahawa mereka adalah penting untuk kesihatan. EFA tidak boleh dibuat di dalam badan dan oleh itu mesti diperolehi dari makanan yang kita makan atau suplemen. Asid gamma-linolenik (GLA) adalah asid lemak yang penting dalam keluarga Omega-6.

EFA yang diperlukan untuk:
    ü  fungsi otak
ü  pertumbuhan
ü  kesihatan tulang
ü  merangsang pertumbuhan kulit dan rambut
ü  metabolisme
ü  proses pembiakan

Kekurangan dalam EFA boleh membawa kepada:
  •   masalah pertumbuhan
  •   ruam bersisik yang dikenali sebagai dermatitis
  •    kemandulan
  •      kekurangan keupayaan untuk melawan jangkitan dan menyembuhkan luka


Apakah Omega-6 dan Omega-3?
Kekurangan asid lemak omega-6 amat jarang didapati. Walau bagaimanapun, biasanya diet kita mengandungi omega-6 yang terlalu banyak berbanding dengan asid lemak omega-3. Nisbah omega-3 (EPA) omega-6 adalah kritikal. Omega-6 EFA bertindak sebagai blok binaan bagi prostaglandin, kumpulan bahan-bahan seperti hormon yang mengawal banyak fungsi yang sangat penting badan. Jika ketidakseimbangan ini berterusan sepanjang tempoh masa yang panjang, ia menyumbang kepada penyakit seperti:
  •   penyakit jantung
  •   kanser
  •         asma
  •          arthritis
  •    kemurungan

Untuk kesihatan optimum dan mencegah penyakit, asid lemak omega-6 harus 1-4 kali lebih banyak asid lemak omega-3. Tapi dalam diet kita biasanya mengandungi 11 hingga 30 kali lebih banyak omega-6 berbanding omega-3.

Asid lemak Omega-6 adalah minyak utama yang terdapat dalam produk minyak murah dan ditambah kepada kebanyakan makanan yang diproses. Untuk membantu memulihkan nisbah yang sihat daripada omega-6 untuk omega-3, kita harus cuba untuk mengelakkan minyak omega-6 dalam diet dan mengambil  GLA.

Bagaimana mencapai keseimbangan Omega-6 dan Omgea-3?
Diet Mediterranean adalah sangat bagus kerana ia mempunyai nisbah Omega-6 dan Omega-3 yang sangat baik . Diet Mediterranean termasuk:
  • bijirin penuh
  • buah-buahan segar dan sayur-sayuran
  • ikan
  • minyak zaitun
  • bawang putih
  • lean meat, yang tinggi dalam asid lemak omega-6

Terdapat beberapa jenis asid lemak omega-6. Kebanyakan asid lemak  omega-6 dalam makanan kita didapati dalam minyak sayuran sebagai asid linoleic (LA; berhati-hati untuk tidak terkelioru dengan asid alfa-linolenik [ALA] yang merupakan asid lemak omega-3). Asid linoleik ditukar kepada asid gamma-linolenik (GLA) di dalam badan dan kemudian terus dipecahkan kepada asid arakidonik (AA). AA juga boleh dimakan terus dari daging.

LA dan AA yang berlebihan adalah tidak bagus kerana mereka mencetuskan inflamasi yang membawa kepada penyakit yang diterangkan di atas. Walau bagaimanapun, GLA boleh mengurangkan keradangan ini. Kerana GLA yang diambil sebagai tambahan tidak ditukar kepada AA, tetapi sebaliknya kepada bahan yang dipanggil asid dihomogamma-linolenik (DGLA). DGLA bersaing dengan AA dan menghalang kesan-kesan negatif radang daripada AA. Di samping itu, DGLA juga adalah sebahagian dari prostaglandin yang mengurangkan keradangan.

Nutrien tertentu dalam badan (termasuk magnesium, zink, dan vitamin C, B3, dan B6) membantu mempromosikan penukaran GLA kepada DGLA dan tidak kepada AA. Jadi dapat kita simpulkan di sini bahawa semua nutrisi adalah penting.
Fungsi prostaglandin:

ü Pengeluaran steroid
ü Sintesis hormon
ü Keradangan, sakit dan bengkak
ü Menstabilkan tekanan darah
ü Membantu mengawal keseimbangan cecair badan dengan membantu fungsi buah  pinggang
ü Mengawal selia pengagregatan pembekuan darah dan platelet
ü Melawan alahan kepada alergen
ü Penghantaran signal ke sistem saraf

Sumber GLA
ü Minyak Primrose
ü Blackcurrent
ü Minyak Borage

Siapa Tidak Perlu Supplement GLA
ü GLA tidak boleh digunakan semasa hamil kerana mereka boleh merosakkan janin dan mencetuskan kelahiran awal.
ü Omega-6 tambahan tidak perlu diambil jika anda mempunyai sawan. GLA yang tinggi boleh meningkatkan risiko sawan.

Siapakah yang memerlukan GLA?

  •  Kencing Manis
         Pesakit kencing manis tidak boleh menukar GLA dari asid linoleic. Suplemen    
         GLA memperbaiki fungsi saraf dan boleh mencegah penyakit saraf kencing manis
  •  Arthritis
GLA boleh menghilangkan sakit sendi, bengkak, dan kekejangan pada waktu pagi.Kajian menunjukkan bahawa menggunakan GLA dan EPA (asid lemak omega-3 daripada ikan dan minyak ikan) bersama-sama akan membantu untuk artritis reumatoidü Payudara fibrocystic
  •  Osteoporosis
Kekurangan asid lemak perlu (termasuk GLA dan EPA, asid lemak omega-3) boleh menyebabkan osteoporosis. Kajian telah menunjukkan bahawa tambahan GLA dan EPA bersama-sama membantu mengekalkan atau meningkatkan jisim tulang. Asid lemak juga boleh meningkatkan penyerapan kalsium, meningkatkan deposit kalsium dalam tulang, mengurangkan kehilangan kalsium dalam air kencing, meningkatkan kekuatan tulang dan meningkatkan pertumbuhan tulang, semua yang boleh menyumbang kepada jisim tulang yang lebih baik.
  •  PMS
Sesetengah wanita mendapati gejala-gejala PMS mereka menjadi lega apabila menggunakan GLA. Gejala ini seperti sakit  payu dara dan perasaan kemurungan serta kerengsaan dan pembengkakan rahim.
  • Alahan.
Orang yang terdedah kepada alahan mungkin memerlukan lebih banyak EFA dan sering menghadapi kesukaran menukar LA untuk GLA. Malah, wanita dan bayi yang terdedah kepada alahan kelihatan mempunyai tahap yang lebih rendah GLA di dalam susu ibu dan darah.
  •  Attention Deficit / Hyperactivity Disorder (ADHD).
  •  Ketagihan lkohol.
GLA boleh membantu mengurangkan keinginan untuk meminum arak dan mencegah kerosakan hati.
  •  Kanser.
  •  Tekanan Darah Tinggi dan Penyakit Jantung.
Kajian menunjukkan bahawa GLA, sama ada bersendirian atau dalam gabungan dengan dua omega-3 asid lemak yang penting, EPA dan DHA kedua-dua yang ditemui dalam ikan dan minyak ikan, boleh merendahkan tekanan darah dan hipertensi. Bersama dengan EPA dan DHA, GLA membantu untuk mencegah perkembangan penyakit jantung.
  •  Ulser.




No comments: