Pentingnya Protien
Pengambilan protien
membantu menghasilkan sel baru maka sel mati dan sel lama ini dapat
disingkirkan. Apa kelebihan dan kebaikan protien sebenarnya ?
KEPERLUAN PROTEIN
DALAM DIET HARIAN
Protein hakikatnya
boleh didapati dalam makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging, kekacang
dan banyak lagi. Namun protein ini mudah musnah apabila berada
dalam suhu masakan yang tinggi. Apabila ini berlaku, tubuh kita akan menyerap
saki baki protein yang ada dan selebihnya badan kita menyerap minyak hasil
masakan seperti ikan goreng, ayam goreng atau apa jua masakan terutama yang
bergoreng.
Badan kita terdiri
daripada sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ
membentuk sistem. Protein merupakan makanan kepada sel. Jika sel
mendapat cukup protein ditambah dengan protein yang bagus, sel yang sihat
akan mudah terbentuk demi menggantikan sel yang lama dan mati.
PENTINGKAH PROTEIN?
Our body need protein
to grow! It’s a basic material of all living cells and organ-building block of
the body. Stuktur asas badan manusia adalah sel. Segala penyakit pada zaman
moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH & KURANG SIHAT.
Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum –
protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and
neurotransmitter.
25% daripada badan
kita berasal (diperbuat?) daripada Protein. – kuku, rambut, kulit, otot-otot
adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah
protein.
Protein berasal dari
perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita terdiri
daripada :-
1. 66% Water
2. 25% Protein
3. 8% Fats
4. 1% Combination of
Minerals & Vitamins 100%
TAHUKAH ANDA ?
Shaklee adalah
syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya.
Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh
Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun kemudian,
beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee
sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina
kesihatan jangka panjang.
SHAKLEE ENERGIZING SOY
PROTEIN
Ini adalah makanan
utama dalam program Shaklee. Amat penting dalam diet harian kita.
Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi
yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya. Ia memberi tenaga
yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.
Soy Protein
Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik pada
setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi
mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.
Soy Protein tidak
mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino
yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9
asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya.
Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang
baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna
dan bahan pengawet.
PROTEIN SOYA SHAKLEE
IALAH NON-GMO SOY!
Shaklee hanya
menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically
Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program.
Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan
ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.
RISIKO KEKURANGAN PROTEIN
(SECARA UMUM):
1. Anemia (kurang
darah atau kurang oksigen dalam darah)
2. Kidney disease
(penyakit buah pinggang)
3. Liver (penyakit
hati)
4. High Cholesterol
(kolesterol tinggi)
5. Low blood pressure
(tekanan darah rendah)
6. Low blood sugar (kandungan
gula darah rendah)
7. Nerve instability
(Fungsi saraf tak stabil)
8. Peptic ulcer (Ulser
perut + usus)
9. Poor wound healing
(Luka ambat sembuh)
10. Poor blood
circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
11. Poor vision
(Penglihatan kurang baik)
12. Irritability
(Badan menggeletar)
13. Fatigue (Letih
lesu)
14. Weakness (Lemah)
15. Water retention
(Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
16. Prolonged period
of time mental retardation (Terancat akal)
17. Lack of resistance
to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)
Kelebihan ESP ini
ialah;
§ membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan,
dari sel akan terbentuk organ. Dari organ terhasilnya sistem. Ia penting kepada
pembentukan janin dan juga membantu untuk menambahkan susu.
§ menyediakan 14gram protein kacang soya dalam
setiap hidangan untuk sihatkan jantung
§ setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai
Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat
§ kandungan fitoestrogen untuk kesihatan
prostat,payudara dan menepous
§ indeks glisemik yang rendah untuk membantu
mengekalkan paras gula dalam darah
Jadi... Apa yang anda
akan dapat setelah minum ESP ni?
Pelajar dan pekerja
atau individu dewasa : As energy booster (kalau minum pagi2 tu.
terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonuslah for weight management)
Lelaki : melindungi
dari any disease(heart, cancer etc)
Ibu
mengandung : for a healthier pregnancy – well-grown fetus ; less late
pregnancy discomfort.
Wanita : keanjalan
kulit… (protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton
warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam
adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan
sel mati yang berwarna hitam tersebut).
No comments:
Post a Comment