SID

Ibu kepada tiga orang anak, aktif bekerja sebagai penyenggara kapal selam dan bergerak sebagai Shaklee Independent Distributer Berdaftar | SAADIAH 0192129706 | SID 883366 | COD Kota Kinabalu | Penghantaran seluruh Malaysia Sabah Sarawak Via GDex atau Pos Laju | email: saadiahmuji@gmail.com | Facebook : Saadiah Muji

Thursday, October 2, 2014

Lemak Tepu Vs Lemak tak Tepu

Kelebihan Mengurangkan Pengambilan Lemak tak Tepu

Assalamualaikum dan salam sejahtera, selalu orang mengeluh kurus pun kolestrol tinggi. Ingatkan badan debab je yang berkolestrol dan berlemak.

Tahukah anda, apa yang membentuk badan kita jadi lagi berat sehinggakan doktor akan menasihatkan kita agar menurunkan berat badan? Penyumbang besar adalah makanan yang mengandungi lemak tepu. 


Apakah contoh makanan lemak tepu? Makanan lemak tepu selalu adalah makanan yang telah diproses seperti butter, junk food seperti burger dan ayam goreng. Manakala lemak tidak tepu diperolehi dari makanan yang segar seperti lemak dalam buah-buahan atau sayur-sayuran.
Risiko obesiti
Pengambilan banyak makanan tepu akan mengakibatkan peningkatan berat badan atau lemak yang berlebihan yang tidak diperlukan oleh badan. Atau bahasa mudahnya obesiti. Obesiti meningkatkan kita mendapat penyakit berbahaya.

No comments: