SID

Ibu kepada tiga orang anak, aktif bekerja sebagai penyenggara kapal selam dan bergerak sebagai Shaklee Independent Distributer Berdaftar | SAADIAH 0192129706 | SID 883366 | COD Kota Kinabalu | Penghantaran seluruh Malaysia Sabah Sarawak Via GDex atau Pos Laju | email: saadiahmuji@gmail.com | Facebook : Saadiah Muji

Monday, November 10, 2014

Gula Tinggi Dalam Darah, Dapatkah kita Mengawalnya?

Assalamualikum dan salam sejahtera,

Tahukah anda pemakanan tinggi gula adalah penyumbang kepada kepakatan gula yang tinggi dalam darah. Secara normal gula yang kita makan akan ditukar kepada glukosa dan mula disebarkan ke seluruh darah untuk memberi tenaga kepada sel-sel organ menjalankan fungsinya.

Sekiranya kita makan gula yang tinggi sehari kira masih ok, sebulan ok lagi dan bayangkan bila kita amalkan pengambilan gula yang tinggi ini selama bertahun-tahun? Kepekatan gula tadi akan meningkat dan tidak dapat lagi diproses oleh badan dengan jayanya!!! Ibarat mesin pun kita guna non-stop akan rosak jugak...

Gula dalam darah ini boleh diketahui bacaannya dengan mengambil sample darah di makmal. Bacaan normal untuk badan kita ialah < 6 mmol/L dalam keadaan berpuasa dan < 8 mmol/L selepas minum air gula.

Rujukan Bacaan Glukosa yang NormalMaka, gula yang tinggi dalam badan ini akan mengakibatkan penyakit diabetes. Iaitu penyakit yang tinggi kandungan gula dalam darah, sekiranya tidak dikawal akan mengakibatkan pemotongan mana2 bahagian badan yangg terkena jangkitan. Sebenarnya ia bukan jangkitan tetapi darah yang berdiebetes itu telah merosakkan saluran darah. Darah ini akan membawa oksigen ke serata bahagian tubuh badan. Sekiranya darah kurang oksigen, maka sel-sel badan yang luka kan lambat sembuh.

Terdapa tiga jenis diabetes iaitu apabila organ panktreas tidak lagi mampu menghasilkan insulin, kedua apabila badan tidak lagi dapat bertindakbalas dengan insulin sebainya dan jenis yang selalu ada pada wanita hamil.

Jenis-jenis Diebetes

Adakah gula satu-satunya makanan yang kena kita hindari? TIDAK semestinya...makanan yang tinggi karbohidrat pun boleh menyumbang kepada penyakit ini. Kerana karbohidrat yang banyak akan di tukar kepada glukosa. 

Untuk kesihatan menyeluruh, ambillah pemakanan sihat mengikut piramid pemakanan dan minum air kosong dan berat badan tidak berlebihan. BMI pun kena cun. Sekali ada diabetes, tekanan darah tinggi dan kolestrol akan datang sekali. 

Antara Suplemen yang bagus untuk diamalkan 

Berminat?
SID 883366
saadiahmuji@gmail.com

No comments: