SID

Ibu kepada tiga orang anak, aktif bekerja sebagai penyenggara kapal selam dan bergerak sebagai Shaklee Independent Distributer Berdaftar | SAADIAH 0192129706 | SID 883366 | COD Kota Kinabalu | Penghantaran seluruh Malaysia Sabah Sarawak Via GDex atau Pos Laju | email: saadiahmuji@gmail.com | Facebook : Saadiah Muji

Monday, August 24, 2015

Rawatan Menggunakan Cahaya Infrared

Infrared ialah bahagian cahaya matahari yang tidak ada warna dan mempunyai tenaga radian iaitu ia memanaskan sesuatu objek tanpa memanaskan udara pengantara. Matahari merupakan sumber utama tenaga radian atau tenaga infrared.

Cahaya infrared adalah tenaga penting yang mengglakan pemulihan – meningkatkan bilangan sel darah putih, iaitu dengan adanya sel darah putih maka meningkatkan sistem imun tubuh. Peningkatan sistem imun akan perolehi kesihatan dan kualiti hidup yang lebih baik.

Rawatan menggunakan tenaga merupakan amalan dari zaman silam lagi. Pengamal perubatan Cina menggunakan terapi sentuhan untuk meningkatkan tubuhan sel, sintesis DNA dan sintesis protein dalam sel badan. 

Sudah lebih 25 tahun para penyelidik dan pengkaji klinikal telah banyak membuat penyelidkan tentang rawatan menggunakan infrared. 

Terapi infrared seluruh-tubuh telah digunakan lebih 80 tahun oleh doktor perubatan Jerman dengan cara yang ditubuhkan oleh mereka.

Antara manfaat dari terapi infrared ialah membolehkan mereka yang tidak dapat bersenam seperti pengguna kerusi roda dan yang tidak larat bersenam atau mereka yang malas bersenam, mendapat kesan seperti bersenam untuk kesihatan kardiovaskular dan senaman-senaman lain.

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Keupayaan membakar kalori oleh infrared pula memberi kesan pada pengurusan berat badan. Sesi 30 minit dalam sauna infrared dapat membakar 600 hingga 2400 kalori dalam masa 30 minit sahaja. Dengan lain perkataan serupa dengan berlari 6km hingga 9km. 

Peluh yang keluar dari kesan sauna wap mempunyai 95% air, manakala peluh yang keluar dari kesan sauna infrared pula ialah 80% air. Oleh itu 20% adalah kandungan logam berat, kolesterol dan toksin lain. Nampaknya menyah toksin dari kawasan limpha dan kulit adalah sumber meningkatan kesihatan. Toksin dalam tubuh merupakan penyebab utama bermacam penyakit , oleh itu dengan penyahan racun-racun dari dalam tubuh, maka organ-organ tubuh akan dapat menjalankan tugas dengan baik.

Radiasi far infrared boleh:
– meningkatkan edaran darah
– menguatkan sistem kardio vaskular
– melekanan sakit dan kekangan sendi (tanpa kesan sampingan)
– membakar beratus kalori tanpa berjam-jam senaman berlari atau berbasikal
– mensantaikan otot dan meringanan gerakan melentur
– mengurangkan kesakitan dan sengal-sengal badan
– membersihkan kulit mendalam
– menyah toksin dan kumbahan mineral
– membakar kalori dan mengawal berat badan
– meningkatkan sistem imum
– mengurangkan stres dan keletihan

Kredit : HomeSPA

No comments: