SID

Ibu kepada tiga orang anak, aktif bekerja sebagai penyenggara kapal selam dan bergerak sebagai Shaklee Independent Distributer Berdaftar | SAADIAH 0192129706 | SID 883366 | COD Kota Kinabalu | Penghantaran seluruh Malaysia Sabah Sarawak Via GDex atau Pos Laju | email: saadiahmuji@gmail.com | Facebook : Saadiah Muji

Thursday, August 6, 2015

Tiroid dan Simptomnya

Assalamualaikum dan salam sejahtera 

Apakah ia penyakit Tiroid? Penyakit tiroid adalah akibat kalenjar tiroid yang membengkak di bahagian leher. Pembengkakan ini akan menyebabkan saluran pernafasan tersekat dan sistem pencernaan mengalami masalah.  Ia juga sering dikaitkan dengan kekurangan pengambilan iodin dalam menu harian.

Selain daripada pembengkakan leher terdapat beberapa simptom yang boleh kita ambil serius apabila menghadapinya. Antara simptom2 yang sering berlaku ialah:
1) Keguguran rambut
2) Cepat terasa lapar
3) Kerap membuang (sering masuk rumah kecik) kerana masalah usus.
4) Sukar tidur malam
5) Penurunan atau peningkatan berat badan secara mendadak.
6) Perubahan mood dan sering letih.
7) Haid terganggu samada sedikit atau tidak datang langsung.
8) Mata kanan biasanya akan mengelurkan air mata atau merah.
9) Sekejap rasa panas sekejap rasa sejuk

Antara makanan yang patut dielakkan untuk penghidap tiroid adalah soya, kubis dan brokoli. Ini kerana ia mempunyai kandungan goitrogen yang tinggiyang boleh menyebabkan goiter iaitu pembengkakan pada leher.

Saadiah Muji | 0192129706
SID 883366
saadiahmuji@gmail.com

7 comments:

Amani◕‿◕ said...

Wahh ! Info sangat berguna, baru tahu simpton tiroid. Nauzubillah.
btw, jemput ke post entry saya jugak, jangan lupa komen *heret tangan dengan muka tak malu*

Amani◕‿◕ said...

Wahh ! Info sangat berguna, baru tahu simpton tiroid. Nauzubillah.
btw, jemput ke post entry saya jugak, jangan lupa komen *heret tangan dengan muka tak malu*

NuSaNa NoSa 91 said...

ketiga-tiga sayur tu keen suka makan.. T_T

saadiah muji said...

Most of sayur tu semua bagus sis, hanya jangan makan terlampau banyak sebab ia boleh cetuskan goiter. Waullahualam.

cweet pinky said...

CP ada kawan CP sakit nih, alhamdulillah sekarang dia dah okei :)

membalas singgahan :D

beat said...

ni kira macam kanser ke?

saadiah muji said...

Tak semestinya, sebelum buat andaian adalah lebih baik mendapatkan pemeriksaan kesihatan keseluruhan dan sekiranya doktor sdh mendiognosis sebagai tumor, hendaklah minta pendapat doktor untuk step seterusnya.